Fa temps que elaboro el Menú de Temporada dedicat a l’oli i a vegades hem pregunto per què. La resposta té a veure amb què  l’oli és un producte bàsic a la dieta mediterrània. També puc respondre que és un producte molt saludable i que és molt beneficiós per a la salut.

Encara em vénen al cap més respostes. L’oli és molt versàtil i això és molt important en la gastronomia; el podem treballar cru,  aromatitzat amb herbes aromàtiques,  per elaborar gelats, també amanides, vinagretes , allioli. Més idees, el podem  confitar, fregir,  fer-ne mousselines, fer servir per escaldar,…

Les olives (el fruit del que n’extraiem l’oli) tenen quelcom especial i cada varietat és única. Cada oliva , arbequina, empeltre, negreta, morruda, farga ,…    el seu gust particular i molt personal, ja sigui picant, verd, cítric, a fulles, amargant,…

Posant-hi imaginació i sensibilitat, l’oliva ens dóna per fer plats originals, diferents i atractius mantenint l’essència de la cuina del territori com una escudella d’oli,  una sopa d’olives (recepta de les iaies), un peix amb mousselina de codonys, un bacallà confitat amb calçots, una vedella macerada amb oli, garró amb el seu saïm,… i de postres i una mica més imaginació i ens surten pastissos amb oli i fruits secs, coques d’oli i herbes aromàtiques,  gelat d’oli, llesca de trufa de  xocolata, pa amb garrofa, oli i sal i encara ens sortiria un llarg etcètera.

Com veieu, a la cuina de cada casa hem de tenir oli d’oliva verge com a producte bàsic i saludable  per poder fer des d’un pa amb tomaca a un ou ferrat o, si es vol, fer una proposta gastronòmica sofisticada a la vegada que de proximitat.

I és per això que em delecto pensant en l’oli i és per aquest motiu que li dedico un espai especial al nostre restaurant. Potser perquè el mateix oli és un dels fruits més agraïts del nostre territori.

 

Mercè Pellejà