Del 17 de febrer al 8 de març, celebrem al Priorat les jornades gastronòmiques de la tòfona i el safrà, dos productes amb un gust molt singular.

Mentre penso en els contrastos de sabors i en com en són de diferents entre si, també valoro tot allò que tenen en comú, com l’aroma, que no et deixa mai indiferent per la seva potència, la frescor, la contundència, el terroir i la simplicitat que ens dona la natura. Com d’apreciats i valorats en són aquests dos productes!

I a la cuina, tenen tanta personalitat… Només cal posar-ne una mica a un plat de sopa o de pasta o a una elaboració de carn o de peix, i faran ressaltar tot el menjar. També passa amb les postres! 

Sens dubte, són dos productes amb molta història. A la cuina catalana, i sobretot al món rural, tothom tenia en un raconet de l’hort unes flors de safrà, espècia que es continua emprant en moltes receptes: si en una sopa de pa, en un suquet de peix, en unes mandonguilles de carn o en una crema catalana hi tires uns brins de safrà, el plat es torna deliciós.

Ara bé, s’ha de reconèixer que no és fàcil treure els brins i netejar les flors. És una tasca que requereix molta paciència, però val la pena.

Pel que fa a la tòfona, tot i que avui dia ja es pot cultivar, fins ara era salvatge, cosa que significava estar a les ordres de la natura. Aquest fong és difícil de trobar i necessites un gran especialista com és el gos, que, amb una sensibilitat a l’olfacte molt més desenvolupada que la dels humans, pot trobar la tòfona més fàcilment.

És ben cert que, a la cuina, no cal que busquis grans productes o molt cars perquè triomfin: si en uns ous ferrats o unes patates amb pell ratlles una mica de tòfona, tens un plat boníssim!

A més, com es pot conservar amb oli o brandi, després es pot utilitzar aquesta matèria primera en una amanida o en una beixamel. Fins i tot es pot combinar! La tòfona queda molt bona amb xocolata, per exemple.

Què us sembla? Vindreu a tastar el menú que faré?

Mercè Pellejà

Imatges del safrà cedides per Baronia