Si penses en la comarca del Priorat, una de les primeres coses que de ben segur et vindran al cap serà la seva producció de vins. La garnatxa i el samsó, també conegut col·loquialment com carinyena, i també d’alta qualitat han ajudat a convertir, juntament amb altres varietats de vins negres i blancs, la Comarca on es troba el restaurant El Cairat, en una Denominació d’Origen de Qualitat en producció vinícola. 

Part de culpa d’aquest èxit el té el sòl de la zona del Priorat que compta amb una insolació alta i una pluviositat escassa i que juntament amb un sòl prou àrid de tipus llicorella (pissarra) provoca un rendiment baix en la producció tot i que al mateix temps li dóna al fruit del raïm un gust molt particular i valorat per sommeliers. 

També ajuda a atorgar-li valor afegit el fet que la majoria de producció de vins d’aquesta Denominació d’Origen premiada amb la màxima distinció de qualitat (DOQ) sigui realitzada per explotacions familiars i cooperatives que permeten portar a terme una atenció molt personalitzada envers les vinyes.

Cal destacar els vins negres en aquesta DOQ en què predomina la brillantor, la persistència, i la força així com l’alta astringència, característiques que es reivindiquen intensament al paladar.

Aquesta Denominació d’Origen també conviu amb la DO Montsant que té la principal font de producció al mateix Priorat, tot i que també en formen part dues poblacions de la Comarca de Ribera d’Ebre, seguint com a fil conductor el riu de Montsant. 

En Aquesta DO també destaquen unes condicions geogràfiques i climàtiques similars a la DOQ Priorat. Degut a la importància del conreu de vinya en aquesta zona i degut a les especificitats que la distingeixen d’altres DO de la zona, l’any 2001 es va aprovar la DO del Montsant per reivindicar-ne les seves particularitats i que actualment compta amb més de 50 cellers repartits entre 16 municipis. 

De Montsant en destaquen els vins blancs sedosos elaborats amb garnatxa blanca i macabeu que compten amb la subtilesa i l’elegància com a principals qualitats. També destaquen els negres rics en tanins que els converteixen en vins de llarga vida i d’alta complexitat. 

Darrerament també ha anat guanyant presència en aquesta DO el vi rosat de caràcter afruitat, amb força i a l’hora elegant i amb tonalitats de fruits del bosc. 

El Cairat és Falset i Falset és Montsant i Priorat. I és per això que al nostre restaurant reivindiquem aquestes DO tan preuades en el sector vinícola d’arreu del món. Una geografia amb caràcter només podria produir vins amb caràcter i això ens fa únics i fa que els nostres maridatges tinguin la mateixa personalitat que el nostre territori.